Winkelwagentje 0 x

Blog Examnple

1 (1)
This is image
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on xing
Share on email

Regelmatig bereikt ons de vraag waarom en wanneer het verplicht is een beveiliging te gebruiken. Dit voorschrift komt uit de Nederlandse norm NEN-EN 13155 (Hijskranen – Veiligheid – Afneembare hijsgereedschappen). In deze NEN-norm staat met betrekking tot hijsen met klemmen:

5.2.7.5 Klemmen die bestemd zijn om te worden gebruikt in een gebied met een hoog risico moeten aan het volgende voldoen: – zij moeten een positieve vasthoudinrichting of een secundaire positieve vasthoudinrichting hebben die voorkomt dat de volledige lading of losse onderdelen van de lading (bv. stroppen, netten, kooien) worden losgemaakt – voor het hanteren van losse materialen (bv. bakstenen en dakpannen) mag de positieve grijpvoorziening of de secundaire positieve grijpvoorziening (bv. netten of kooien) geen zij- en bodemopeningen van meer dan 50 mm in het vierkant hebben. Aanbevolen wordt dat de secundaire positieve grijpvoorziening automatisch wordt geactiveerd.

5.2.7.6. Voor het hanteren van losse materialen (bv. bakstenen en dakpannen) moet de positieve grijper of de secundaire positieve grijper (bv. netten of kooien) een gelijkmatig verdeelde belasting kunnen opnemen, gelijk aan 50% van de WLL in alle vier horizontale richtingen en 200 % van de WLL in verticale richting.

5.2.7.7 De voorschriften van 5.2.7.5 en 5.2.7.6 zijn niet van toepassing indien de klem uitsluitend is bedoeld om het laagste gedeelte van de klem tot een hoogte van minder dan 1,8 m op te hijsen en indien – voor het verplaatsen van afzonderlijke stenen of bouwelementen met een gewicht van minder dan 50 kg of voor het lossen van vrachtwagens op de grond.

Dit betekent in praktijk dat het verplicht is de beveiliging te gebruiken als het laagste punt van de klem mét last boven 1,8 meter maaiveld komt. Voor het lossen van vrachtwagens op de grond is een uitzondering gemaakt. Overigens adviseren wij de beveiliging van de klem ook te gebruiken bij hijswerkzaamheden onder 1,8 meter maaiveld indien dat mogelijk is. Is er iets niet duidelijk of zijn er nog vragen over veilig werken met hijsgereedschappen? Bel ons: 0412 64 61 68 of stuur een mail naar onze collega Simon: [email protected]

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on xing
Share on email